“Сизифовите“ усилия на УС на БФВ да “вдигне нивото” на родни състезатели, или как се осигуряват средства от бюджета за финансиране на собствените клубове

3
0
Споделете

Статията “Нервен финал на ДП по ветроходство за неолимпийски класове” предизвика много дискусии и разнопосочни мнения. В това разбира се няма нищо лошо. Нека обаче се опитаме да вникнем в детайлите.

Какво всъщност се случва? Няколко дни преди ДП неолимпийски класове, от яхт клуб “Черноморец Бургас“ са оформени документи за картотекиране на състезатели от Украйна. На 16.07.24 до БФВ е подадено „Предложение за картотекиране“ на двама състезатели със задна дата от 01.01.24 до 31.12.24 г., как става това, може би някой от УС на БФВ ще обясни. Заявлението няма подписи, печати, но практиката е такава. В сайта на БФВ всичко е без тези реквизити, когато нещо се обърка – сменяме „документа“ и всичко е готово.

Единият състезател е непълнолетен, може ли той да прави волеизявления, касаещи спазването на закони и правилници без съгласието на родителите си? Все пак това е дребна подробност, тук има приоритет, „вдигането на нивото на нашите“. Интересно е, че екипажът е участвал на Световно първенство в клас 470 през май тази година, което се проведе във Франция, като състезатели за Украйна. Може ли да се получава това, трябва да попитаме отново някой компетентен от УС на БФВ.

„Няма нищо лошо, така ще се вдигне нивото на нашите състезатели” това е рефренът и едното мнение. Не знам как ще стане това, тъй като този екипаж е на 43-то място от 46 участника https://2024europeans.470.org/en/default/races/race-resultsall . Сигурно това е  “специална селекция”, за да е на нивото на “нашите”. Обърнете внимание, че за участието ни на  Световното първенство в клас 420 през 2023, проведено в Испания, от БФВ са “инвестирани” доста средства, изпратени са три екипажа.  Двата екипажа под 17 год., те заемат съответно 82-ро и 83-то място  /последен и предпоследен/ https://2023worlds.420sailing.org/en/default/races/race-resultsall .  Третият екипаж при мъжете  завършва 126-ти от 130 участника в категорията, https://2023worlds.420sailing.org/en/default/races/race-resultsall. Явно въпросният украински екипаж трябва хем да “вдигне нивото на нашите, хем и да е на тяхното”.

Нека видим какво се случи с Александра Лукоянова, която също трябваше да “вдига нивото” на нашите състезатели. От проведените пет регати от ДСК през 2024, тя участва в две. Беше заявена за участие в “Бриз”, но не стартира. Участва в “Порт Бургас” и се класира 5-та. Не участва в “Порт Варна” и “24 май”, в “Черноморец” стана 1-ва, не участва в “Поморие”. След като се картотекира и започна да се състезава за “Черноморец Бургас”,  за 2023 г. клубът е отчел 726 точки от нейни участия, най-вече в чужбина, които пак се финансират от БФВ. Г-н В. Николов, който упорито убеждава  г-н Явор Колев и широката публика, че “точките не са това което са”, освен че получава финансиране, има и заплата от БФВ, като се провъзгласи забележете за “Олимпийски треньор”, спечелил “Олимпийска квота”. Къде е квотата обаче никой не знае. Зад този евтин ПР прозира единствено и само финансовият интерес: “Хем си тренирам състезателите от клуба, хем си получавам заплата от БФВ”. Тук възниква въпросът: Когато се изплащат заплати от БФВ на треньори, не би ли следвало те да са за треньори на Националните отбори в съответните класове, защо само на треньора, който си тренира състезателите от клуба? Другите, които са облагодетелствани по тази схема през последните няколко години са г-н Никола Александров, г-н Стоян Тузлуков, не минава без постоянното участие на г-н Светозар Съев, като техен забележете “технически сътрудник”. Колко точно получават, ако някой го интересува да ги попита. Като цяло за “инвестициите” на УС на БФВ може да се говори доста.

Да си припомним и още един факт от близкото минало. Г-н Росен Марангозов, беше наложил практика да картотекира украински състезатели в клуба си, и тъй като никой не ги познава той ги “подмладяваше” с няколко години. Така те се състезаваха с “връстниците си” и им “вдигаха нивото”.  Конкретният случай е с Валерий Гарнага (нищо лично към този прекрасен младеж), но той се състезава няколко години в ILCA 4 за “Черно море Бриз”, като беше надхвърлил възрастовата граница за участие в този клас.  Въпреки всичко трудно влизаше в тройката. Е, нищо ново, „вдигна нивото на нашите“,  докара някоя “точка” на „Черно море Бриз“, какво лошо има в това?

В заключение – няма да стане без дългосрочна визия за развитие, без приоритети, без спазване на правилата, без треньори.  Оставам с надеждата, че хората, които искат този спорт да се развива, ще отделят време да вникнат във фактите и детайлите, а не сляпо да вярват в популизма и манипулациите, с който си служат един кръг от лично заинтересовани хора.