ЮНЕСКО, Vendée Globe и IMOCA в защита на Световния океан

11
0
Споделете

Всички двадесет и пет ветроходци, които предстои да стартират в Околосветската нон-стоп регата за едночленни екипажи Vendée Globe 2024, ще качат на борда на своите яхти клас IMOCA научно оборудване, осигурено от ЮНЕСКО и неговите научни партньори.

По време на надпреварата, в различни точки на Световния океан ветроходците ще разположат буйове, за да бъдат усъвършенствани океанографските изследвания и моделите за прогнозиране на времето. Шкиперите ще бъдат обучени да използват инструментите на 22 и 23 октомври в официалното селище на регатата в Льо Сабл д‘Олон.

Иновативното партньорство между ЮНЕСКО, Vendée Globe и IMOCA Class ще улесни събирането и разпространение на основни данни в реално време. Това ще разшири глобалните познания за климата и Океана, с по-добри оперативни данни за прогнозиране на времето, особено в по-малко посещаваните райони на Земята, като например Големият Юг.

Данните, събрани по време и след състезанието, както и разположените шамандури, ще захранват Глобалната система за наблюдение на океана (GOOS), която се координира от ЮНЕСКО.

Това научно оборудване се предоставя от редица институти, споделящи същата визия, заинтересовани страни на GOOS: Ifremer, Météo France, UK MetOffice, CNES, GEOMAR, CLS, фондацията TARA, ETH Zurich. Техническата координация на всички тези инструменти и операции ще бъде осигурена от Международния център за високи постижения на ЮНЕСКО за координация и мониторинг на метеорологични и океанографски системи за наблюдение (OceanOPS).

В съответствие с екологичните ангажименти, поети от Vendée Globe към ЮНЕСКО, вземането на подобно научно оборудване ще бъде задължително за всички и вписано в Правилата на състезанието през 2028 г.