Ясни осемте екипажа за Balkan Match Race Championship във Варна

118
0
Споделете

От 31 май до 2 юни Варна ще бъде домакин на дебютното издание на Балканския ветроходен мач-рейс шампионат (Balkan Match Race Championship 2024) – съвместна инициатива на BORA Sailing, яхт клуб Sofia Sail, Aegeas Yachting и Nautic Line, обединяваща ветроходните общности на България, Гърция и Румъния.

Ветроходната надпревара се провежда със съдействието на Община Варна и се фокусира върху вълнуващата и стратегическа дисциплина мач-рейсинг, в която ветроходците се изправят един срещу друг в двубои с еднотипни лодки, изпитание на технически и тактически умения.

Откриващият от общо три кръга е и първа регата за реновираното пристанище „Карантината“ в район Аспарухово. Рефер на вода (Umpire) ще бъде Ставрос Курис (Гърция) – международен съдия към World Sailing.

Заявените екипажи:

  1. WaW Racing Team (WaW Racing Club, Bulgaria, Здравко Акрабов)
  2. Parkmart Sailing Team (ЯК Кап. Г. Георгиев Порт Варна, Радослав Гавраилов)
  3. RegaTTac (ЯК София Сейл, Иван Георгиев)
  4. Hydromark (ЯК Порт Бургас, Радослав Раев)
  5. Giandremar Sailing Team (Yacht Club of Greece, Йоанис Гонтсил)
  6. Black Drop (NOTHAK, Димитрис Софитсис)
  7. Ultramarine (СКВ Ултрамарин Варна, Явор Колев)
  8. Bora Bora (СКВ Ултрамарин Варна, Ясен Къчински)

Гонките са с яхти SB20, брой на екипажа – трима. Форматът на състезанието е предварителен кръг Round Robin (всеки срещу всеки), полуфинали и финали до две победи. В полуфиналните серии, отборът заел първо място в предварителния кръг може да избира своя противник измежду останалите трима в Топ 4. Следващите стартове са в Букурещ (25 – 27 октомври) и в Кавала (9 – 10 ноември).