Общност

435
0
Споделете

В днешно време, за добро или за лошо, необятният Интернет дава възможност и на доказани илитерати да попълнят празноти в образоваността си. За тях и не само: общност е термин от социологията – група от индивиди, които имат емоционална връзка помежду си, преживяват се като част от по-голяма група, която надхвърля границите на семейството и обикновено са групирани по време, интерес, място и др. ОБЩНОСТТА ИМА СПОДЕЛЕНИ ЦЕННОСТИ И НЕЙНИТЕ ЧЛЕНОВЕ СА СПЛОТЕНИ, А ЧУВСТВОТО ЗА ГРУПОВА ОТГОВОРНОСТ Е СИЛНО.

Наченки на нещото започнаха да се забелязват в последните две-три години с появяването на родната ветроходна сцена на яхтите SB20. Макар и все още броящи се на пръстите на едната ръка, лодките и идеолозите на новите формати – BORA Sailing Championship, регатите на язовир „Искър”, „мач-рейс” в акваторията на позабравената дестинация язовр „Кърджали”, групите за обучение и още и още, започнаха сформиране на общност. Макар и заклеймени от националната спортна власт още в дебютния си сезон като „правещи бизнес”.

Завършилият преди дни във Варна първи кръг на Балканския ветроходен мач-рейс шампионат (Balkan Match Race Championship 2024) бе „черешката” на усилията на BORA Sailing, заедно с яхт клуб Sofia Sail, Aegeas Yachting и Nautic Line. Закриването на регатата имаше наистина привкус на вече създадена и работеща общност…

На обратният полюс остава капсулираната и живееща в свой собствен свят национална спортна власт. Прегърнала здраво принципа „Разделяй и владей!”. Създаваща наказателни инструменти като Етична комисия, подтискаща състезатели от неправилните клубове с лостовете на съдии и жури, сигнали до регионални медии и още и още…

В духа на предстоящите на 9 юни поредни избори у нас, да припомня че през март 2025 предстоят избори и за ново ръководство на т.нар. национална спортна власт. Гласувайте! По съвест, а не за посочените от деформирания пръст на кукловода.

—–

P.S. Според проучвания процентът на илитератите в държавната администрация е плашещ.