Преди Световното: ORC гарантира справедливи резултати

12
0
Споделете

За пръв път в близо четвъртвековната история на Offshore Racing Congress (ORC), Световното първенство по ветроходство за килови яхти ще се състои извън Европа. Домакин на шампионата по ORC е Нюйоркския яхт клуб в Нюпорт, Роуд Айлънд. Регистрацията е от 27 до 29 септември, първият старт е на 30 септември. Очакванията са за участие на 43 екипажа с яхти от 30 до 52 фута.

Иновативното точкуване на Weather Routing Scoring (WRS) на ORC, използващо модели на вятъра и приливните течения, предоставени в сътрудничество с PredictWind, ще бъде използвано за оценяване на двата етапа Long Offshore и Short Offshore. Този метод обещава справедливи резултати за флотилия от различни лодки, които могат да се сблъскат с различни условия на вятър и течение на своите части от състезателното трасе. Резултатите от двата етапа няма да бъдат изхвърлени в крайното класиране.

За класовете ORC Inshore състезанията започват в сряда, 2 октомври, продължават в четвъртък и завършват в събота, 5 октомври, последният ден на събитието. Крайбрежните Windward/Leeward гонки ще бъдат оценявани с помощта на ORC’s Polar Curve Scoring (PCS), най-точният възможен метод за точкуване по хендикап, базиран на VPP.

Припомняме, че от 27 до 29 септември в Несебър е Държавното първенство по ветроходство ORC и IRC. В навечерието на родния шампионат, за 18:00 ч. на 26.09.2024 г., е насрочено Открито заседание на Комисията по килово ветроходство с покана към собственици на яхти, състезатели, членове и представители на клубове с една-единствена точка в дневния ред: Разискване на въпроси свързани с ORC.