Украйна не е дала съгласие за картотекиране на ветроходци в България

43
0
Споделете

Федерацията по ветроходство на Украйна обяви състезателите Михайло Белгородски и Полина Заточна като нарушители на Украинското законодателство и Хартата на ВІТРИЛЬНА ФЕДЕРАЦІЯ УКРАЇНИ. В отговор на официално запитване, изпълнителният директор Александър Ткач информира, че федерацията не е дала съгласие за картотекиране на двамата състезатели  за участие във всякакви състезания под какъвто и да е флаг без споразумение и разрешение.

Припомняме, че на 16 юли 2024 г., броени дни преди началото на Държавното първенство по ветроходство за неолимпийски класове в Балчик, яхт клуб Черноморец Бургас картотекира Белгородски и Заточна. Подаденият протест в първия състезателен ден за тяхното участие е отхвърлен от Протестната комисия на първенството в състав Росен Марангозов, Валентин Николов и Валентина Обрешкова. Преди разглеждането на протеста Николов, който е представител на ЯК Черноморец Бургас, се оттегля от заседанието и не участва във вземането на решение.

Комисията отхвърля протеста и констатира, че при картотекирането на Михаил Белгородски и Полина Заточна, “всичко е съобразно изискванията”. Оказва се, че това не е така и за да легитимират действията си, се задейства позната технология – през август с решение на УС на БФВ, се променя Правилника за картотекиране на състезателите. Новите правила са утвърдени с решение по т. 4 от Протокол 12/09.08.2024 г., които, забележете, влизат в сила със задна дата. Това е безспорен факт, че Протестната комисия е изнесла неверни твърдения, тъй като по време на гледане на протеста правилата не са били променени. Факт е и, че Украинската федерация по ветроходство не е дала съгласие за картотекиране на състезателите и дори ги издирва, но това не притеснява “нашите” – те искат да „вдигнат нивото на състезателите“.

Същият екипаж – Белгородски/Заточна участва и в Държавното първенство на Олимпийски класове в клас 470.

Становище на Украинската федерация по ветроходство

Предисторията – двамата състезатели не се завръщат в Украйна след участието си на Европейското първенство в клас 470 от 4 до 12 май 2024 г. в Кан, Франция. По този начин те нарушават законодателството на Украйна относно правилата за пътуване в чужбина по време на военната агресия на Руската Федерация срещу Украйна. През юли т.г. Белгородски/Заточна правят опит да се състезават като представители на Украйна в Световното младежко първенство в Турция, но след сигнал до Организационния комитет и World Sailing те са дисквалифицирани и резултатите анулирани.