Vendée Globe, ден 24: Еманюел Макрон: „Шапки долу пред Льо Кам!”

683
0
Споделете

Околосветската надпревара за едночленни екипажи Vendée Globe се върна в състезателен ритъм, след успешната спасителна операция. Президентът на Франция Еманюел Макрон се присъедини към хилядите поздравили Жан Льо Кам. „Новината за успешния край ме успокои. Голям фен съм на Жан, свалям му шапка! Изключително горди сме с Кевин и теб Жан, с всички от ветроходното „семейство“ и с това, което извършихте“, споделя Макрон в Skype-връзка със спасеният Кевин Ескофие и спасителят Жан Льо Кам на борда на Yes We Cam!

Междувременно се разработва нов вариант за евакуацията на Ескофие – крайбрежието на Нова Зеландия. Все още обаче се очаква потвърждение от властите за първата възможност – фрегатата Nivose от ВМС на Франция край бреговете на о-в Кергелен.

Зачестяват съобщения за удари с „неидентифицирани плаващи обекти” от останалите 31 шкипери в регатата шкипери. Британката Сам Дейвис с Initiatives Coeur в 19:00 ч. UTC на 2 декември, Себастиен Симон с ARKEA PAPREC няколко часа по-рано. Дейвис е на дрейф за оглед на щетите и за да обсъди действията с екипа си. 30-годишният Симон съобщава за значителни щети по десния си фойл.

В челото Чарли Далин с Apivia „дръпна ръчната” и това естествено намали преднината му до 230 мили. „Спрях да следя групата зад мен, няма много смисъл – плаваме в различни метеорологични системи с 12 часа разлика. Фокусирам се върху моята надпревара и ще видим какво ще се получи”, пише Далин.

В същото време той индиректно и неволно се включва в разгорялата се сред фенове и специалисти дискусия около най-новото поколение IMOCA. Ветроходните „болиди” с фойлове, проектирани за максимални скорости над 30 възла в Индийския океан. „Откривам нещо, което никога преди не ми се е налагало да правя в състезателната си кариера – да търся педала на спирачката. 50% от времето ми преминава в тримиране на платната, фойла и кила, за да вървя по-бързо. Още толкова за пренастройване поради условията тук в Индийския океан. Скоростта ни стига до 28-30 възла когато глисираме по вълната, но не знаеш какво ще се случи следващия миг”.

Челото на флотилията към 04:00 UTC на 03 декември 2020 1. Чарли Далин (Apivia)

16793,1 nm от финала
2. Луи Бъртън (Bureau Vallée) 229,8 nm от лидера
3. Томас Рюан (LinkedOut) 294,22 nm от лидера
4. Дамиен Сегуин (Groupe Apicil) 455,11 nm от лидера
5. Борис Херман (SeaExplorer-YC de Monaco) 474,32 nm от лидера

Всичко за Околосветската нон-стоп регата за едночленни екипажи може да четете ТУК. Ние ще се стараем да ви поднасяме всичко по-важно от деня с получените прес-съобщения от офиса на Vendée Globe.

СНИМКИ: © Jean Le Cam/Yes We Cam!; © Sebastien Simon / Arkea Paprec