Лука Девоти пристига във Варна за втори път

255
0
Споделете

Легендата в световното спортно ветроходство Лука Девоти – сребърен медалист в клас Finn от Олимпийските игри в Сидни 2000, по-късно шкипер в състезанията за America’s Cup и основател на Dinghy Academy през 2012 г., пристига в България през септември т.г. Девоти, водил национални отбори на десетки нации, ще бъде у нас за втори път по покана на Георги Боев, който през последните няколко години направи много за възраждането на ветроходния клас Finn в България.

Повод за повторното посещение на Лука Девоти е очакваното домакинство на Варна на ветроходна Балканиада само за клас Finn. Очаква се надпреварата да бъде открита (Open) с участие на финисти извън Балканите. Легендарният италианец бе във Варна през октомври 2021 г. за стартовете на Senior European Championships & Open European Trophy 2021 (2-9 октомври) и за срещи и лекции със състезатели и треньори в Несебър в морската столица.

Близките отношения на Девоти и Боев датират от началото на 2021 г., когато Георги и Анастас Петров тренираха във Валенсия Dinghy Academy в компанията на Факундо Олеса (Аржентина, 6-ти на Олимпиадата в Токио 2020), Таави Таветер (Естония) – вицешампион от Световното първенство U23, Андрес Лаге (Венецуела, 18-ти в Токио) и др. По-късно аржентинецът води две клиники с млади български ветроходци в Несебър и Варна.